De kalender kan zoveel eenvoudiger!

Take it EASY ( Effortless Accessible Simplified Year )


Probleem:

In de achter ons liggende eeuwen is al heel wat gepiekerd over de kalender en die kalender is een aantal malen verbeterd. De laatste verandering dateert uit 1582: de invoering van de Gregoriaanse kalender = de kalender zoals wij die kennen.
Toch heeft die kalender nog één, niet onbelangrijk, schoon­heidsfoutje: de dagen van de week dwarrelen door de maanden als herfst­bladeren in een storm. Dat is héél vaak héél onhandig. Een simpel voorbeeldje: weet u uit uw hoofd op welke weekdag uw verjaardag dit jaar valt?
Ik stel daarom een (laatste?) wijziging voor: overschakelen naar de EASY-kalender.

Natuurlijk bestaan er méér wijzigingsvoorstellen. Maar sommige daarvan lossen het probleem maar zeer ten dele (dus niet) op en andere halen veel meer overhoop dan nodig is en verliezen daarmee hun haalbaarheid.


Voorstel:

We voeren de EASY-kalender in. Dat is een uitwerking (naar ik pas later ontdekte) van een al in 1834 geopperd idee van de Italiaanse priester Marco Mastrofini. Het gevolg is, dat elke dag van een maand een vaste weekdag heeft, in elke maand dezelfde, in elk jaar. De 1e, 8e, 15e en 22e van een maand zijn dus altijd maandagen, de 2e, 9e, 16e en 23e altijd dinsdagen, etc. (Zie de tabel hiernaast.)
Dat maakt een jaar lekker overzichtelijk en om dit te realiseren zijn slechts drie wijzigingen nodig:
  1. We voegen een dertiende maand toe. Een jaar telt dan dertien maanden van precies vier weken. Een logische naam voor die maand zou bijvoor­beeld "midjaar" kunnen zijn, tussen "juni" en "juli". (Zie de tabel hiernaast.)
  2. Met die extra maand telt het jaar dan 364 dagen, dus één te weinig. 0 januari, "Nieuwjaarsdag", zoals uit de naam al blijkt: de eerste dag van het nieuwe jaar, wordt daarom een unieke dag: het is geen week­dag en hij valt tussen zondag 28 december (oud jaar) en maandag 1 januari. Daarmee zitten we op de benodigde 365 dagen.
  3. Schrikkeljaren blijven gewoon bestaan. Een tweede speciale dag is daarom "schrikkeldag", een dag die dus slechts eens in de vier jaar voorkomt. (Bijvoorbeeld, net als nu, na 28 februari.) Ook dat is dus geen weekdag.
En dat is alles: alle gepuzzel in één keer opgelost! We zullen er dus nauwelijks aan hoeven te wennen en we hebben nog even de tijd: in het ideale geval start de nieuwe kalender namelijk in 2023.
In de huidige kalender valt 31 december 2022 immers op zaterdag. De volgende dag is dus altijd een vrije dag: een zondag in de oude kalender, en nieuwjaarsdag in de EASY-kalender. In beide kalenders volgt daarna maandag, 1 januari. Een volkomen geruisloze overstap dus!


Eénmalige aanpassingen:

Ja, er is natuurlijk even wat "gedoe" nodig om dit te kunnen realiseren. Maar het is én niet ingewikkeld én het hoeft maar één keer. Dat lijkt me dus geen echt bezwaar.

2067